Museum for Music Automatons

This version is for browsers with a low level of support for CSS, and is des

Home Language Selection

Home Content Area

Home Navigator

End Navigator



Architecture

In designing the Centre Dürrenmatt Neuchâtel, Mario Botta had two guiding principles: he wanted to keep in mind the institution’s purpose, namely to present and showcase Dürrenmatt’s oeuvre, and he sought to make the most of certain site-specific landscape features. Botta’s elegant solution to the restrictions imposed by the site’s topography was to create a large, curving exhibition room that fits into the slope under Dürrenmatt’s existing house. Each of the architectural elements — the entrance tower, the staircases on four levels opening vistas in depth, and the large exhibition room within the “belly of the earth” — all bring to mind the constructions that are omnipresent in Dürrenmatt’s writings: the towers, the cavernous spaces and the labyrinths.

© Centre Dürrenmatt Neuchâtel – Photo : Pino Musi
© Centre Dürrenmatt Neuchâtel – Photo : Pino Musi
© Centre Dürrenmatt Neuchâtel – Photo : Pino Musi

A Tower and a Belly -Excerpts of an Interview with Mario Botta

Hollenstein, Roman: A tower and a Belly. An Interview with Mario Botta, from: Mario Botta. Centre Dürrenmatt Neuchâtel, edited by Peter Edwin Erismann, Basel, Boston, Berlin 2000, pp. 78-99.


End Content Area



Federal Department of Home Affairs FDHA - Swiss National Library NL
http://www.bundesmuseen.ch/cdn/00127/00202/index.html?lang=en